Hote

Cum alegi hota de bucătărie potrivită pentru tine și bucătăria ta

E vară și resimți lipsa unei hote mai mult ca niciodată. Decizi să renunți la gătit doar pentru că deja e suficient de cald în casă și nu ai nevoie de încălzire suplimentară de la aburi. Colac peste pupăză, știm cu toții aromele și mirosurile care se îmbibă în decorul bucătăriei și în hainele tale. Când tot ce ai nevoie într-o după masă toridă e odihna într-un spațiu răcoros și aerisit, o hotă poate reprezenta soluția.

De ce trebuie să ai o hotă?

Hota de bucătărie are puterea de a te scuti de ore întregi de curățare anevoioasă a depunerilor de grăsime de pe mobilier. Îți salvează pereții de la deteriorare și mucegai, complicații provocate de aburii, fumul și impuritățile care sunt degajate în timpul gătirii. Grija preparării mâncărurilor cu ceapă ori cu alte arome intense e înlăturată și, cel mai important în sezonul de vară, căldura dată de aburi e ținută în frâu de hotă.

Așadar, confortul bucătăriei tale este garantat dacă ai la dispoziție hota potrivită pentru încăperea, nevoile și obiceiurile tale. Este o investiție inteligentă, deoarece salvezi timpul alocat curățeniei, bugetul dat pe produse de curățenie și pe renovarea pereților. Însă cum alegi hota de bucătărie ideală pentru tine?

Aspecte de luat în calcul la achiziționarea unei hote

  1. Circulația aerului

În funcție de tipul de ventilație, există două categorii de hote: cu evacuare și fără evacuareHotele cu evacuare sunt mai eficiente în ceea ce privește eliminarea mirosurilor și aburilor care provoacă căldura. Ele extrag și elimină în afara bucătăriei mirosurile și aburii. Acestea presupun costuri suplimentare deoarece necesită amenajarea căii de ventilație spre exterior (achiziționare și instalare tuburi, spargerea pereților ș.a.m.d.). Sunt recomandate dacă obișnuiești să gătești regulat acasă sau pentru utilizarea în restaurante, fast – fooduri etc.

Hotele fără evacuare sunt mai accesibile ca preț și folosesc un sistem de recirculare a aerului filtrat: acestea absorb aerul, îl trec prin diverse filtre și apoi îl eliberează înapoi în încăpere. Un posibil dezavantaj ar fi eficiența mai redusă comparativ cu hota cu evacuare spre exterior. Există riscul returnării anumitor mirosuri și capacității de a elimina căldura, însă dacă nu gătești foarte mult și des, aceasta ar putea fi alegerea potrivită.

Hotele Teka și Franke se pot folosi atât cu evacuare exterioară, cât și cu recirculare. Dacă optezi pentru recircularea aerului, pe hotă se montează un fistru sau un set de filtre de cărbune activ cu rolul de a reține mirosurile.

  • Mărimea bucătăriei și capacitatea de absorbție

Performanța hotei sau capacitatea maximă de absorbție trebuie analizată în raport cu volumul bucătăriei tale. Performanța se măsoară în mc / h ceea ce înseamnă metri cubi de aer filtrați în interval de o oră. Recomandarea e ca puterea de evacuare a hotei alese să fie egală sau mai mare cu următoarea valoare: volumul bucătăriei tale (lungime X lățime X înălțime) X 10 (funcționarea hotei timp de o oră). De exemplu, o bucătărie de dimensiunile 3 X 4 X 3, are nevoie de o hotă cu o capacitate de cel puțin 340 metri cubi.

Important de menționat e faptul că, potrivit normelor europene, capacitatea reală de absorbție se măsoară la un metru pe tub cu 2 coturi la 90 grade. A nu se confunda cu puterea nominală de absorbție ce se măsoară la ieșirea din motor, care este mult mai mare.

  • Număr de motoare

Hotele au de obicei un singur motor, dar pe piață sunt  și unele modele cu două motoare. Cele cu două motoare provoacă, implicit, mai mult zgomot și nu influențează semnificativ nivelul de performanță al unei hote. Mai degrabă capacitatea de absorbție stabilește asta.

  • Zgomotul

Zgomotul emis de hotă poate afecta experiența ta din timpul petrecut în bucătărie. În mod normal, hotele cu două motoare sunt mai zgomotoase decât cele cu unul singur. Valoarea indicată de zgomot pentru menținerea unei activități culinare plăcute este de maxim 55 decibeli. Majoritatea hotelor din oferta DHE Bucătării sunt avantajoase din acest punct de vedere deoarece sunt dotate cu un motor turbină ce oferă capacități mari de absorbție, nivel redus de zgomot și un consum scăzut de energie electrică.

  • Treptele vitezei de ventilație

Majoritatea hotelor au 2-3 moduri de absorbție cu intensități diferite, ceea ce vine în favoarea consumul de energie electrică. Intensitatea de absorbție se setează în funcție de cerințele procesului de gătire, ceea ce ajută la economisirea curentului.

  1. Dimensiuni

Dimensiunile hotei ar trebui să fie puțin mai mari decât cele ale aragazului sau plitei ca să captureze cu succes aburii. În orice caz, mărimea convenită e cel puțin egală cu suprafața de gătit.

  • 7.    Designul hotei

În funcție de poziționarea spațiului disponibil și de stilul general adoptat în decorul bucătăriei, poți opta pentru hote de diferite forme, mărimi și caracteristici. Câteva tipuri de hote sunt: hotele  telescopice, tip șemineu, tip insulă, country, de perete, decorative, incorporabile. Alege hota care se încadrează în suprafața menită și care rezonează cel mai bine cu personalitatea bucătăriei tale.

Întreținere

Filtre

Hotele acceptă diverse filtre. Pentru reținerea grăsimilor sunt recomandate filtrele din metal în special pentru că pot fi reutilizate și curățate cu apă caldă și detergent de vase. Acestea se schimbă doar când sunt deteriorate de factori externi. O altă alternativă pentru grăsimi sunt filtrele de unică folosință, sintetice, din hârtie sau acrilic.

Filtrul de carbon activ  e utilizat în special pentru reținerea mirosului, aburului și a impurităților. Acesta trebuie înlocuit odată la câteva luni, la șase luni dacă hota este utilizată o oră pe zi. Unele hote dispun de senzor care anunță necesitatea înlocuirii filtrului de carbon activ.

Dacă zgomotul emis de hotă este mai mare decât de obicei, e un semn că filtrele trebuie curățate sau schimbate.

Produse de igienă pentru hotă

Curățarea hotei se poate realiza și prin mijloace și produse tradiționale. Apa fierbinte cu niște detergent de vase, praful de copt, oțetul sau săpunul clasic și o lavetă ajută la îndepărtarea decentă a murdăriei. 

Pentru o curățare de efect este recomandată întreținerea hotei cu produse de igienă speciale, precum sprayul Franke.

Concluzie

Hota de bucătărie e atât un accesoriu care completează armonios estetica bucătăriei tale, cât și un instrument indispensabil pentru menținerea curățeniei, respectiv a aerului curat și răcoros la tine acasă. Descoperă hotele Franke și Teka din oferta DHE Bucătării și găsește electrocasnicul perfect pentru tine și bucătăria ta.

Lasă un răspuns